سعید فائقی، مدیرعامل گروه سرمایهگذاری آتیه دماوند در گفتوگو با هفتهنامه اطلاعات بورس به بررسی عملکرد شرکت پرداخت و گفت: واگذاری شرکت ریزفرآوردههای ساختمانی بزرگترین هدف مجموعه بود که البته کار سنگینی بود و همچنین دو مزایدهای که شب سال نو انجام شد، از دیگر اهداف ما بود که توانستیم آن را انجام دهیم. متن این گفتوگو را در ادامه بخوانید.
* ارزیابی شما از عملکرد شرکت در سالی که گذشت، چیست؟
تمام شرکتها دارای برنامهای هستند و بر اساس برنامهای که توسط هیاتمدیره تصویب شده است، پیش میروند تا به مرحله اجرایی شدن برسند. فعالیت ما بیشتر در حوزه بازارسرمایه است و به اضافه اینکه بتوانیم شرکتهایی را که توسط بانک صنعت و معدن به ما داده شده است، واگذار کنیم. در بازار سرمایه فعالیت خوبی داشتهایم و پرتفوی ما در بازار سرمایه ارزش افزوده مناسبی دارد و با واگذاری که برای یکی از شرکتها انجام دادهایم، توانستیم نسبت به سال گذشته سود مناسبی کسب کنیم. ۲۸۷ تومان سود آماده شده بود که با توجه به بندهای حسابرسی، سهامداران تصمیم گرفتند تا ۲۶۶ تومان تقسیم کنند، در نهایت ۲۱۲ تومان تقسیم شد که نسبت به سال گذشته که میزان این سود ۱۵۰ تومان بود، رشد بسیار خوب و مناسبی را داشتهایم. تلاش ما در این راستا به ویژه بر این است که سود سهامداران حقیقی را تا یکماه پس از مجمع پرداخت کنیم، اگر این اتفاق رخ دهد، میتواند افزایش رضایت سهامداران را به دنبال داشته باشد.
* سال گذشته بیشتر با چه چالشها و مشکلاتی مواجه بودید؟
مشکل عمده شرکتهای سرمایهگذاری وجود مسئله تورم است چرا که موضوع تورم تاثیر بسیار بد و سنگینی بر امورات این شرکتها میگذارد. سال ۱۴۰۱ با تورم بسیار زیادی مواجه بودیم. امید میرود با توجه به سیاستهایی که ابلاغ شده است و با مهار تورم شرکتهایی همانند شرکت ما بتوانند فعالیت بیشتری انجام دهند.
* هدفگذاریهای سال گذشته تا چه اندازه محقق شد؟ مهمترین هدف چه بود؟
حدودا میتوان گفت ۹۰ درصد اهداف مجموعه ما محقق شده و عملکرد ما خوب بوده است و انحراف از بودجه نیز بسیار پایین بود. واگذاری شرکت ریزفرآوردههای ساختمانی بزرگترین هدف مجموعه بود که البته کار سنگینی بود و همچنین دو مزایدهای که شب سال نو انجام شد، از دیگر اهداف ما بود که توانستیم آن را انجام دهیم و امید میرود که سال جاری برای واگذاری سال مناسبی باشد.
* چه برنامههای توسعهای برای سال جاری در نظر گرفتهاید؟
امید میرود که بتوانیم در سال جاری یک گروه مالی تشکیل دهیم و یکی از شرکتهای زیرمجموعه به نام گروه کارخانجات را تبدیل به گروه مالی کنیم، با این گروه مالی فعالیت جدیدی را در بازار سرمایه شروع و به تدریج پرتفوی خود را به این گروه وارد خواهیم کرد، به این ترتیب کار واگذاری و مولدسازی را انجام میدهیم و سپس فعالیت بازار سرمایه را به گروه مالی منتقل میکنیم.
* آیا برنامه افزایش سرمایه برای سال جاری دارید؟
بله، افزایش سرمایه از محل سود انباشته در نظر گرفته شده است. بدین ترتیب قرار است تا حدود ۴۰۰ درصد از سود انباشته را برای اینکار اختصاص دهیم و افزایش سود داشته باشیم.
* در خصوص شرکتهای تابعه بفرمایید؟ در سال گذشته چه روندی داشتهاند، آیا سودده بودهاند؟
مجموعهها راکد هستند یعنی به اصطلاح آن فعالیت باید و لازم را ندارند. بنابراین باید برای آمادهسازی این شرکتها هزینه شود تا برای واگذاری آماده شوند. برای شرکتهای تابعه حدود ۸۵ میلیارد تومان ضرر و زیان داشتهایم.
* تحلیل شما از استراتژیهای سرمایهگذاری در شرایط فعلی بازار چیست؟
برای جذب سرمایهگذاری در هر صورت در این حوزه ما ماموریتی نداریم و بیشتر خود مجموعه داراییها را به سمت مولد پیش میبرد. گروه مالی که در سال جاری شکل میگیرد برای اینکه بتواند حوزه فعالیت خود را توسعه دهد، قرار است به سمت جذب سرمایه برود، البته اگر بتوانند سرمایهگذار خارجی جذب کنند.
* برآورد شما از روند بازار سرمایه تا پایان سال چیست؟
در این زمینه به نظر نمیرسد بتوان خوشبین بود چون در حال حاضر که بازار سرمایه، تبدیل به بازاری فعال شده است دلیل آن تغییرات نرخ دلار و سکه است که اثرات آن در بازار شیفت میشود. باید منتظر ماند و دید شوکهایی که در حال حاضر به بازار وارد میشود حالت تعادلی پیدا کنند و پس از آن میتوان فکر کرد که برای بازار چه اقدامی میتوان انجام داد. البته در حال حاضر بازار، بازاری غیرتعادلی است.
* شوکهای بازار چه مواردی هستند؟
در کشور کوچکترین حرفی تبدیل به شوک بینالمللی میشود. عمدهترین شوک مسئله برجام است که شاهد بودیم با مشکلاتی همراه شد. همچنین تحریمهای ظالمانه و این قبیل مسائل عمدهترین آنهاست. همواره تغییراتی که به هر دلیل در حوزه طلا و ارزهای خارجی پیش میآید، اثرات مخربی بر اقتصاد داشته و دارد.
* ارزیابی شما از صنایع پیشرو چیست؟
صنایعی که به دانشهای نوین مجهز هستند، میتوانند به پیشروی و جلوداری خود ادامه دهند. اما برای سرمایهگذاریهای زودبازده و همچنین در این حوزه تا حمایتها تمام شد مشکلات جدیدی شروع شد. این موارد به دلیل آن است که تا زمانی که نتوانیم درهای دنیا را به روی خودمان باز کنیم و تعامل با دنیا نداشته باشیم، نه میتوانیم مهار تورم داشته باشیم و نه حتی تولید چرا که اگر تولید را افزایش دهیم تولید داخلی است و حتی با افزایش، همانند مرغ شب عید است که گفته میشد خریداری و به نوعی احتکار کنید به این دلیل که مصرفکننده وجود نداشت و با افزایش تولید باز هم بازار مصرفی نبود. مگر اینکه صادرات انجام دهیم. صادرات هم زمانی اتفاق میافتد که تعامل با دنیا وجود داشته باشد.
* نقش و جایگاه شرکتهای سرمایهگذاری در بازار چیست؟
به نظر میرسد بیشترین میزان بازار سرمایه را شرکتهای سرمایهگذاری تشکیل میدهند و فعالیت این شرکتها در بازار رونق افزاست و امید میرود که این شرکتها در شرایط خوبی قرار بگیرند که رونق را در بازار سرمایه به وجود بیاورد.
* گزارشی هم از وضعیت شرکت گروه سرمایهگذاری آتیه دماوند بیان کنید.
در مجمع عمومی عادی سالانه شرکت گروه سرمایهگذاری آتیه دماوند باید بگویم که به لحاظ شاخص سرمایهگذاری و شاخص کل، عملکرد مطلوبی داشتهایم. بازده پرتفوی ۱۳.۸درصد، بازده شاخص کل ۱۳درصد و بازده شاخص سرمایهگذاریها ۵ درصد است. همچنین افزایش ۴۹درصدی سود حاصل از خرید و فروش معاملات پرتفوی غیرمدیریتی و رشد ۹۵درصدی سود مجامع در پرتفوی غیرمدیریتی نیز وجود داشت. عمده اقدامات کیفی در جهت اصلاح ساختار شرکتهای تابعه چنین است:
۱-رفع مشکلات و تقویت بنیه مالی شرکتهای تابعه در جهت تسویه بدهیهای دولتی سنواتی و دیوان کارگری
۲- هم افزایی و استفاده از توانمندیهای درون گروهی، پشتیبانی مالی و بازرگانی شرکتهای تابعه از یکدیگر و در آخر آمادهسازی شرکتهای مستعد واگذاری و انجام تشریفات آن.
همچنین در خصوص ساماندهی و واگذاری یکی از شرکتهای تابعه (پارسیلون) باید گفت که برگزاری مجامع معوق شرکت تا پایان سال ۱۴۰۰، حسابرسی ویژه جهت شفافسازی وضعیت شرکت، پیگیری اخذ مجوز منطقه ویژه اقتصادی پارسیلون، بخشودگی ۱۰۰درصد جرائم سنواتی مالیاتی شرکت و آمادهسازی جهت واگذاری سهام شرکت در دستور کار است. مهمترین فعالیتهای امور مالیاتی، اطلاعرسانی مطلوب در سامانه کدال که در نتیجه آن نماد شرکت ۲۳۱روز در ۲۴۱روز کاری سال مالی گذشته دادو ستد شد، پرداخت مطالبات سهامداران حقیقی از طریق سامانه سجام و وصول مبلغ ۱۱،۲۲۳میلیارد ریال از مطالبات شرکت است.
* برنامههای آتی شرکت چیست؟
برنامهریزی جهت انجام افزایش سرمایه از محل سودانباشته در سال مالی آتی؛
اصلاح ترکیب پرتفوی شرکت؛
برنامهریزی جهت واگذاری شرکتهای زیرمجموعه شامل ریسندگی خاور، ریسندگی و بافندگی فومنات، ایران خودرو فاری، کارخانجات مخابراتی ایران، آسیا بافت بیستون، پارسیلون؛
ادامه پیگیری تعیین تکلیف پروندههای مطالباتی مربوط به شرکتهای واگذار شده.
- مهرانا محمدی- خبـرنــگار
- شماره ۴۸۹ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما